Island

Den 3 august tog vi flyveren til Island, og med bil til Reykjavik.  Når man lander på Island, kan man starte med at sætte tiden to timer frem, det gør så at man først er sulten hen ved ni tiden :) Vores hotel var egentligt det meget centrale Skjaldbreid, men det var overbooked, så vi blev henvist til hotel Plaza, som ligger lidt tættere på Reykjavik havn. Det er et nyere hotel, som har værelser med udsigt over havnen, vi fik dog udsigt til en hvid væg, som var nabo bygningen, hvilket vi dog fik meget sjov ud af, når vi kom tilbage til hotelværelset om aftenen, at “the Wall” stadig var der!

Reykjavik er ikke en stor-by i den forstand, så alt er i nogenlunde rækkevidde på gå-ben. Gå-gaden blev vandret tyndt, og en del af de restauranter der ligger i nærheden af hotellet blev afprøvet. Vi var specielt vilde med “Tapas”, som vi var på den første aften, sammen med et Islandsk vennepar. Tapas er en lille hyggelig restaurant i kælder omgivelser, med små menuer i en´ menu. Bland andet fik jeg prøvet marineret Puffin, det var først bagefter at jeg fandt ud af at det var en søpapegøje (Lunde)  som har det kæreste udseende,  jeg havde spist, men den smagte nu godt.

Ellers vil jeg fremhæve Austur, Fish Market og Gata restarant i Reykjavik, som nogle af de bedste spise oplevelser, og måske give en lille advarsel mod La Primavera. Vi var naturligvis også på restaurant Perlen, som har en fantastisk udsigt, hele restauranten drejer rundt, jeg mener at det tog ca 2 timer at nå hele udsigten rundt. Og det bør nok være for udsigten at man kommer der ;)

Island 08-08-201116

Her er det kuplen af “Perlen”.

Selvom vi kun havde tre dage til sightseeing sammen, nåede vi både “the golden triangle” som består af Geisere, Gulfoss og Þingvellir. Og en tur syd på til Kerið Krateret, Mýrdalsjökull Gletscheren, og Skógafoss Vandfaldet. Og til slut, en dag i den blå lagune.

Dag 1.

Vi var selv kørende, så vi gjorde et stop på vejen.

Island 08-08-201117

Island 08-08-201105

Island 08-08-201106

Her havde vi en flot udsigt over Pingvallavatn. Og et lille byg selv projekt :)

———————

Island 08-08-201107

Þingvellir  ligger der hvor brudlinjen er mellem den nordamerikanske og den europæiske tektoniske plade. Man føler sig meget lille i disse omgivelser, eller måske burde jeg  sige også her i disse omgivelser, for hele den Islandske natur gør at man føler sig som en lille bitte ting i en gigantisk natur.

Island 08-08-201118

De ser så små ud klipperne på billedet, men der er altså laaangt ned.

————————

Island 08-08-201108

Hvis jeg husker rigtigt hedder denne Geyser Strokkur. Dette var et stort område med store og små Geisere, nogle var helt stilfærdige, dog livsfarlige at falde i, med vand temperaturer på kogepunktet, og så denne som med minutters mellemrum skød en søjle af meget varmt vand i vejret. Jeg tror dog aldrig jeg vender mig til lugten af Geiserne, lugten af rådne æg.

Island 08-08-201109

—————————-

Island 08-08-201110

Gullfoss vandfaldet er enormt frygtindgydende, de enorme kræfter der er på spil der, er slet ikke til at forstå. Men samtidigt utroligt smukt, og med det gode vejr vi havde (også) den dag, fik vi en smuk gåtur langs vandet, med alle regnbuens farver som udsigt.

Island 08-08-201120

Island 08-08-201111

Island 08-08-201119

Man bliver våd, selvom solen skinner.

————————

Island 08-08-201114

Der er intet underligt i at se får gå frit rundt på Island, og hermed mener jeg så frit at de kan gå helt ude på vejen, så der kommer man med 90 klm i timen, og så står der en flok får ved vejen. De virker nu ret trafik sikre, de er hurtige til at komme over vejen, mon de har lært lektien?

Island 08-08-201115

Dag 2.

Kerið Krateret

Krateret er fra en vulkan, det er et utroligt smukt sted. Krateret skulle være op til 55 meter dyb, og 270 meter over til den anden side.

Island 08-08-201121

Der var en lettere vej ned til bunden, men hvorfor tage den?

Island 08-08-201122

Island 08-08-201123

Island 08-08-201124

Island 08-08-201125

Island 08-08-201126

—————–

Island 08-08-201127

Her kan man lige ane Gletscheren Myrdalsjökulls.

Island 08-08-201128

Island 08-08-201129

Gletscheren er stadig dækket af en del aske, efter de store vulkan udbrud i 2010.

Island 08-08-201130

Vi havde bestemt ikke det bedst fodtøj på, til en gåtur på gletscheren, men det afholdt os ikke fra at tage en lille tur. Og mens vi stod der på isen, kom et ekspeditions hold forbi, med det helt rigtige udstyr, tøj, støvler og pig-sko bundet fast på deres såler. Men med deres kammerat humpende under armen, med en ordentlig flænge i buksebenet, og en bandage på.

Island 08-08-201131

Man føler sig lille.

Island 08-08-201132

Der er de mest fantastiske figurer i isen.

Island 08-08-201133

…………………….

Efter gletscheren, kørte vi igen op i landet, og kom forbi vandfaldet Skógar. Gullfoss og Skógar er to vidt forskellige vandfald, ikke at Skógar ikke er voldsomt, men det er smukkere på en eller anden facon.

Island 08-08-201134

Der er vildt mange trappetrin op til toppen, vi talte dem, men jeg kan desværre ikke huske resultatet, men har kunnet google´t mig frem til 382 trin. Så jeg var ikke bare målløs over udsigten, men også “åndeløs” over at komme op af trapperne.

Island 08-08-201135

Island 08-08-201136

Vi sad længe og kiggede på udsigten her.

Island 08-08-201137

Og så fik jeg jagtet lidt får, og fik da også taget et billede.

Island 08-08-201138

Dette er et billede taget nede hvor vandfaldet ender. Også her ligger der tynger af aske fra udbruddet i 2010.

Island 08-08-201139

…………………..

En af de sidste dage var jeg alene afsted, og besluttede mig for at tage på en hval tur. Der var mange der tilbød hval ture,  jeg valgte at tage med Elding,  et familie drevet foretagende.  Først fik vi set Puffin´s, altså sådan en som jeg havde spist først på ugen. Det var måske ikke den bedste tanke at have, når man stod og så på de små søde papegøjer, flyve rundt.

Jeg forsøgte ihærdigt at få et billede af de hvaler vi så, det var ikke som nogen måske forventer et stort skue af hvaler, men en ihærdig indsats af mandskabet, som først sejlede den ene vej så den anden vej, i håb om at forfølge en hval. Det var de små minkehvaler, eller som vi kalder dem vågehvaler, vi så. De var af og til oppe og snappe luft, inden de igen dykkede efter føde, og sådan en hval kan nemt være nede under vandet i 20 minutter, så man måtte være tålmodig. Men billederne er ikke blevet gode, man kan i det fjerne lige ane en plet i vandet, så jeg burde nok bare have nydt turen, i stedet for at have forsøgt at tage billeder. Så mit gode råd til dem der vil ud og se hvaler, nyd turen også selvom der ikke er ret mange hvaler, og tag godt med varmt tøj på :)

Island 08-08-201140

……………

Den sidste dag hvor vi var på tur sammen, var turen til den blå lagune. Vi tog ingen billeder inde i selve badet, selvom det er tilladt. Men her er billeder af hvordan vandet og området ser ud. Vandet er mælke agtig i farven, med et stærkt skær af lyseblå. Vandet er omkring 38 grader varmt, på 40 timer bliver hele “bassinet” filtreret på naturligvis af naturen. På bunden og på stenene ligger aflejringer af mineralerne fra vandet, som en stor del er af silica. Et stort hit var at smøre dette lidt fedtede stads i hovedet, og lade det tørre som en maske, og jeg kunne helt sikkert mærke en forskel på min eksemhud efter vi havde været der, den var mere smidig og blødere end den plejer. Men silica er ikke velegnet til håret, så man skal tage det alvorligt når de anbefaler en at putte deres gratis hårkur i håret, inden man går ud i bassinet. Med mindre man synes det er fedt, at have total vesterhavs frisure gange 20, de næste par dage.

Island 08-08-201141

Island 08-08-201142

Island 08-08-201143

…………

Et sidste lille pip fra turen. En af de ture jeg selv tog, var ind i butikken Fríða Frænka i Reykjavik. En genbrugs/ antik butik. Et skønt virvar af gamle ting, og hvor jeg fortrød at jeg ikke købte den gamle grønne vase jeg kiggede på, men ak hvis den nu var gået i stykker i flyverne på vej hjem.

Island 08-08-201104

Her stod naturligvis også et par gamle rokke, som nok aldrig blev til brugbar rok igen, men skønne er de at kigge på.

Island 08-08-201101

Island 08-08-201102

Island 08-08-201103

Island 08-08-201144

……………..

Det var lidt fra vores tur til Island. Lidt sjovt er det, at vi på intet tidspunkt har haft Islandske kroner i hænderne, at alt kan foregå med et visa kort i dag.

Lidt garn fik jeg naturligvis handlet, i en meget vel assorteret butik i gågaden, der kom en ordentlig portion Let Lopi med hjem i kufferten.. Smider lige et link til butikken her http://storkurinn.is/ .

………………..

Jeg glæder mig meget til at se Island igen en dag, forhåbentligt.

4 tanker om "Island"

  1. Wauuuu – sikke nogle smukke billeder! Og sikke meget I har fået set.

    Jeg var selv på Island for år tilbage, og havde også en fantastisk tur. Der er meget råt – på den smukke måde, og du har helt ret, man føler sig mange gange meget lille i det barske landskab.

  2. Hei Laila :o) Der ser ut til at dere har hatt en helt fantastisk tur :-) vi følger med deg her fra Norge også vettu :-)

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>